
 

 

ANSWERS FROM THE CITY ETHICIST 
 #5:  Advice for a Job Hunter 

 
Question: I work at the Department of Buildings.  I am thinking of 
returning to the private sector.  Can I send my resume to local 
contractors and architects?—Joe, Cost Estimator 
 
Answer:   It depends.  City employees are prohibited from job-hunting 
with any firm that they are personally involved with at a City worksite.  
Personal involvement means that you review the firm’s permit 
applications, offer advice, or have any other direct participation in the 
firm’s dealings with your agency. 
 
The same steer-clear approach goes for asking such firms if they have job
even mentioning that you’re thinking of a job change.  No one should thin
easier to get a City permit, an occupancy certificate, or any other City app
help a City worker to switch jobs.   
 
If a firm that you’re involved with tries to recruit you, let the firm know th
discuss working for them until your involvement with that company is finis
 
Of course, no job hunting may be done during your City workday.  And re
NEVER use your office e-mail, fax machine, Internet access, or other City
find new employment. 
 
     Answers from the City Ethicist is written monthly by the staff of the New York City Conflicts o
COIB offers advice to City employees about City Charter Chapter 68, the Conflicts of Interest Law
City Ethicist is provided as general information, and should not replace the text of Chapter 68.  Fo
ethics matters, please call the Board at 212-442-1400.  All calls are confidential, and you may call
wish.  You may also visit us online at nyc.gov/ethics. 
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