
 

ANSWERS FROM THE CITY ETHICIST 
#1: City Worker Gets Political 

 
 
 
Question: It’s election year, and I’d like to volunteer to work for 

my favorite candidate.  Is it permissible to work for the 
City and also work on a campaign? 
 -Politically Active in Brooklyn 

 
Answer: It depends on what you mean by “work,” Active.  If you 

get paid, you’ll be subject to Chapter 68’s outside 
employment restrictions.  Volunteering for a political camp
would generally be OK.  Of course, there are still a few rul
follow.  As with any non-City activity, you may not do the
activity on City time or use City resources, and you may no
personnel to work on any political activity. 

 
 In fact, all City employees are prohibited from even asking

subordinates to work on a campaign.  This doesn’t mean th
and subordinate can’t volunteer for the same political camp
supervisor can’t ask a subordinate to contribute anything to
- work, money, or anything else.   

 
So, Active, as long as you follow these rules, there’s no rea
can’t support the candidate of your choice. 

“Answers from the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New Y
Interest Board.  COIB offers advice to City employees about City Charter Cha
of Interest Law.  “Answers from the City Ethicist” is provided as general infor
not replace the text of Chapter 68.  For legal advice on City ethics matters, ple
212-442-1400.  All calls are confidential, and you may call anonymously if yo
also visit us online at nyc.gov/ethics. 
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